Tomar, ontdek de het historische Midden-Portugal

Wie langs de historische straten van Tomar of aan de oever van het dicht begroeide, in de rivier badende park wandelt, verliest de tempeliersburcht nooit uit het zicht. De UNESCO verklaarde dit monument "Erfgoed van de Mensheid" een unicum in de Geschiedenis van het Westen dat symbolen draagt van de openheid van Portugal ten opzichte van andere beschavingen.

Op deze weblog vindt u alle inspiratie voor een zoektocht naar de geschiedenis van de Tempeliers. Laat u fantasie de vrije loop met informatie over geheime genootschappen, verborgen symbolen en historische bezienswaardigheden. Uw verblijf krijgt een meerwaarde net een zoektocht naar de geschiedenis van kunst, spiritualiteit, cultuur en architectuur. Kom naar Midden-Portugal en bezoek de belangrijkste monumenten, die getuigen zijn van een lange historie. Bij Casa Agradavel kunt u de Portugese gewoonten en gastvrijheid meemaken door te overnachten in een landelijke accommodatie. Het zullen onvergetelijke momenten worden!



Op zoek naar de schat (versie 3)

Een derde versie:

Maar wat nu als de verklaring veel eenvoudiger, veel aardser is? Het is duidelijk dat het hele verhaal over de abt en zijn schat thuis hoort in behoorlijk 'rechtse' kringen. Iemand die rond 1900 in Frankrijk monarchist was, was conservatief. Daarnaast was er in kerkelijke kringen een strijd tussen hervormingsgezinden en conservatieven. Saunière behoorde duidelijk tot de laatste groep. Het was een tijd waarin de Franse overheid, soms met geweld, kloosters sloot. Het onderwijs werd uit handen van de kerk genomen.

Hij kreeg misschien wel het geld omdat hij missen hield op bijeenkomsten van royalisten. Saunière was in 1886 al eens veroordeeld wegens het houden van een anti-republikeinse preek en zijn 'terugval' in de eerste jaren van de twintigste eeuw hadden te maken met het gegeven dat de paus niet wilde dat hij met dat soort preken door ging. Zijn geldstroom (van de royalisten dus) droogde op. Het op en neer gaan van zijn 'fortuin' had dus alles te maken met de verhouding tussen Frankrijk en de paus.

Maar hoe komen we dan aan al die verhalen over verborgen schatten en 'geheimen'? Ook daar bestaan verklaringen voor. De beroemde Priorij van Sion bijvoorbeeld zou heel goed het verzinsel kunnen zijn van een Franse zonderling, Pierre Plantard genaamd. Deze naam komt in veel verhalen over de geheimen voor. Hij zou de grootmeester zijn van de orde en in die zin de opvolger van allerlei illustere figuren, zoals Nicolas Flamel (een beroemd alchemist), René d'Anjou (de kunstenaar-koning uit de vijftiende eeuw), Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Victor Hugo, Claude Debussy en Jean Cocteau. Plantard beweerde dat hij afstamde van de Merovingische koningen, met name van Dagobert II. Het bleek allemaal verzonnen? Natuurlijk niet.Plantard en zijn vrienden konden zo'n complex verhaal niet hebben verzonnen. Ze moesten over geheime kennis beschikken.

Plantard had trouwens in de Tweede Wereldoorlog meegewerkt aan een blad, Vaincre (overwinning) genaamd, dat een vreemd mengsel van occulte onderwerpen vermengde met antisemitische artikelen. Ook daarin was sprake van een vreemd genootschap met 'geheimen'. Het was blijkbaar een hobby van de man.

Maar het mysterie blijft en de schat en het geheim van Rennes-le-Château blijven mensen trekken. Het dorp vaart er wel bij. Je mag er alleen niet meer graven. In plaats ervan kun je er nu een spannend thriller, De Da Vinci Code gaan lezen, waarin veel van de hierboven beschreven 'mysteriën' een rol spelen.

uit Passage6 (Ed Jansen)